contactlenzen
Tips

Contactlenzen op vakantie: hier moet je rekening mee houden

Voor veel mensen bieden contactlenzen veel gemak en comfort in hun dagelijks leven. Reizen met contactlenzen kan echter een unieke reeks uitdagingen met zich meebrengen die zorgvuldige overwegingen vereisen om een optimale gezondheid en veiligheid van de ogen te garanderen. Of je nu een strandvakantie of een skireis plant, er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden als je contactlenzen draagt. In deze blogpost bespreken we enkele van de belangrijkste factoren waarmee dragers van contactlenzen rekening moeten houden tijdens het reizen. 

Vergeet niet voldoende contactlenzen en vloeistof mee te nemen

Als je contactlenzen draagt en van plan bent op vakantie te gaan, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je voldoende inpakt van alles wat je nodig heeft voor de reis. Een van de meest essentiële items om te onthouden, zijn de contactlenzen zelf. Afhankelijk van de lengte van de reis, is het verstandig meerdere setjes lenzen te bestellen en mee te nemen. Bovendien is het cruciaal om de juiste hoeveelheid contactlensvloeistof mee te nemen. Dit zorgt ervoor dat je je lenzen goed kunt reinigen en opbergen, waardoor mogelijke ooginfecties of ongemak worden voorkomen.

Overweeg een reservebril mee te nemen in geval van nood

Een van de dingen die je misschien in gedachten wilt houden, is het meenemen van een reservebril. Hoewel contactlenzen misschien een handige optie lijken tijdens het reizen, brengen ze wel risico’s met zich mee. In het geval dat je contactlenzen tijdens de reis verliest of beschadigt, kan het hebben van een reservebril je ongemak of verminderd zicht besparen. 

Houd rekening met het klimaat en hoe dit je lenzen kan beïnvloeden 

Als je contactlenzen draagt en van plan bent op vakantie te gaan, is het belangrijk om rekening te houden met het klimaat van de bestemming, aangezien dit van invloed kan zijn op je lenzen. Extreme weersomstandigheden kunnen het vochtgehalte van je lenzen beïnvloeden en ongemak, irritatie en in sommige gevallen schade veroorzaken. Droge lucht kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de contactlenzen uitdrogen, wat kan leiden tot uitdroging en ongemak. Omgekeerd kan een te hoge luchtvochtigheid een voedingsbodem vormen voor verschillende bacteriën, wat kan leiden tot infecties, roodheid en ongemak. Om deze problemen te voorkomen, moet je stappen ondernemen om je lenzen te beschermen, zoals het gebruik van bevochtigingsdruppels of daglenzen, en het op de juiste manier schoonmaken en opbergen ervan. Het is ook raadzaam om een extra bril mee te nemen als back-up, voor het geval je problemen ondervindt met je lenzen. Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je genieten van de vakantie zonder je zorgen te maken over de contactlenzen.

Houd je lenzen schoon en gedesinfecteerd tijdens het reizen

Wanneer je met contactlenzen reist, is het essentieel om ze schoon en gedesinfecteerd te houden om ooginfecties te voorkomen die de vakantie kunnen verpesten. De verandering in de routine, nieuwe omgeving en blootstelling aan verschillende bacteriën en allergenen maken het een grotere uitdaging om je lenzen goed te hygiënisch te houden. Bovendien kunnen je lenzen gemakkelijk stof, zand en ander vuil uit de omgeving verzamelen, wat leidt tot ongemak of wazig zicht. Om deze problemen te voorkomen, moet je er een punt van maken om voldoende contactlensvloeistof, reinigingsmiddelen en desinfectiemiddelen mee te nemen voor de duur van de reis. Zorg er ook voor dat je de handen grondig wast met water en zeep voordat je je lenzen aanraakt en raak de ogen niet aan met vuile vingers. Vervang bij twijfel je lenzen door nieuwe voordat je van huis gaat of raadpleeg een opticien. 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*