Dom in Keulen
Stedentrips

10 tips voor een stedentrip naar Keulen

Hoe je de stad Keulen ook noemt: Keulen, Köln of Cologne, het leent zich bijzonder goed voor een gevarieerde stedentrip. Keulen bestaat al lang, de geschiedenis gaat meer dan 2000 jaar terug. De stad heeft een rijke historie maar is ook handels- en universiteitsstad. Bovendien vinden er gedurende het hele jaar activiteiten plaats zoals de Gay Pride, diverse handelsbeurzen en de kerstmarkt. Keulen is de vierde stad van Duitsland, ligt op zo’n 85 kilometer van de Nederlandse grens en is daarmee ideaal voor een bezoek. 10 tips voor een stedentrip naar Keulen.

 1. De Dom van Keulen

  Verreweg de allerbekendste bezienswaardigheid is de hoofdkerk van Keulen: de Dom, één van de grootste kathedralen van Europa. De bouw van de gotische kathedraal is gestart toen de kerk heel veel invloed had, in de 13e eeuw. Er gingen maar liefst zes eeuwen overheen tot het bouwwerk de staat had zoals het nu te bewonderen is. Niet voor niets bezoeken jaarlijks vele toeristen de Dom. Zeker niet vergeten om de hoge torens in te gaan. Bovenin heb je een magistraal uitzicht over Keulen.

 2. Een tocht met de kabelbaan voor een weids uitzicht
  Een weids uitzicht over Keulen heb je zeker ook in de Kölner Seilbahn. De kabelbaan is een gondellift die over de rivier de Rijn heen loopt . Een bijzondere manier om de Rijn over te steken, zeker als je dat s’avonds doet. De lichtjes van de stad, gezien vanuit de ‘Seilbahn’ doen je het uitzicht niet snel vergeten. Bovendien is vanuit de gondels van de kabelbaan de Dom van Keulen goed te zien. De kabelbaan is dagelijks geopend van april tot oktober en vervoert zo’n 2000 per uur in 50 gondels. Last van hoogtevrees? De kabelbaan is Het veiligste vervoermiddel van Keulen, zo wordt beweerd.
  3. De dierentuin van Keulen, de Kölner Zoo
  Dichtbij de kabelbaan aan de oever van de Rijn bevindt zich de Kölner Zoo, de dierentuin van Keulen. Dat je naast het bezichtigen van de stad ook een bezoekje kunt brengen aan een dierentuin brengt variatie in de stedentrip en je maakt er volwassenen, maar vooral ook de jonge, jeugdige bezoekers blij mee. Het dierentuin biedt een junglehuis en een aquarium. Met ongeveer 10.000 dieren raak je niet uitgekeken en is de Kölner Zoo zeker het bezoeken waard.
 3. Eten in een synagoge
  Keulen staat niet alleen bekend om zijn rijke historie, je kunt er ook heerlijk tafelen. Bij tip vijf kun je lezen over de restaurants en terrasjes van de wijken Alstadt en Belgische Viertel, maar voor een bijzonder etentje in een historisch ambiance moet je Synagoge Roonstrasse eens bezoeken. De synagoge werd verwoest vlak voor de oorlog en vervolgens herbouwd in 1950, waarbij zoveel mogelijk oude details gereconstrueerd werden. Het gebouw is nog altijd in gebruik als joods gebedscentrum, maar je kunt er dus ook heerlijk eten.
 4. Altstadt en het Belgische Viertel, twee heel verschillende wijken
  De wijken Altstadt en Wijk Belgische Viertel liggen beiden in Keulen en bieden beiden ruimte om heerlijk te winkelen en voor het bezoeken van diverse restaurants en gezelligheid, maar daar houdt de vergelijking van de wijken wel zo’n beetje op. Waar Altstadt met zijn smalle straatjes een heel historische sfeer ademt, wordt Belgische Viertal vooral gekenmerkt als een hippe buurt met de Brüsseler Platz als het bruisende middelpunt. Een gezellige drukte in beiden buurten waar je zeker naar toe moet.
 5. Hohenzollernbrücke
  De Hohenzollernbrücke is één van de bekendste bruggen van Keulen die loopt over de Rijn. Vooral de geschiedenis van de brug is bijzonder te noemen. De brug is met zijn drie bogen zeer herkenbaar en is een belangrijke brug voor het Duitse en Europese spoornet. De brug leek de Tweede wereldoorlog te overleven tot de Duitsers de brug in 1945 opbliezen. Gelukkig is de imposante brug opnieuw opgebouwd en is hij vandaag de dag samen met de beelden aan de beiden oevers van de Rijn te bezichtigen.
 6. Kerstmarkt
  Binnen de rijke kerstmarkt-cultuur die Duitsland eigen is, zijn de vele kerstmarkten van Keulen meest bezochte kerstmarkten van allemaal. Vanaf eind november kunnen liefhebbers van de kerstsfeer hun hart ophalen bij de grote kerstmarkten zoals je die bijvoorbeeld in Alstadt of bij de Dom van Keulen vindt. Maar sla ook zeker de wat minder bekende kerstmarkten niet over, die door de gehele stad vindbaar zijn. Hier bemachtig je de mooiste kerstschatten en viert de winterse kerstsfeer hoogtij. Dit maakt Keulen ook een mooie vakantiebestemming voor tijdens de winterperiode.
 7. Festivals
  Keulen biedt plek voor diverse festivals en handelsbeurzen. In de jaarbeurs van Keulen vinden gedurende het jaar diverse handelsbeurzen plaats, zoals de oudste internationale kunst-jaarbeurs Art Cologne en de Gamescom, de jaarlijkse beurs voor computergames. Keulen kent ook een rijk festival-leven. Het carnaval van Keulen is één van de grootste carnavalsfeest van de wereld, maar ook de Kölner Lichter is met hun grootse vuurwerkshow over de Rijn is deze licht-voorstelling is er één om niet snel meer te vergeten.
 8. Wandelen in de tuin van Keulen
  De botanische tuin van Keulen is een wetenschappelijke plantencollectie. Dat klinkt wel erg zakelijk, maar je zou bijna vergeten dat de mooie omgeving van ‘der Botanische Garten Köln’ toch echt een wetenschappelijk karakter heeft. Het is vooral heerlijk ontspannen wandelen door de diversiteit van bloemen en planten. Het cactushuis en het tropisch huis voegen met hun uiteenlopende plantensoorten een mooie variatie toe. En kom jij nu niet voor het wetenschappelijke karakter, dan is simpel op een bankje zitten ook heerlijk in deze tuin.
 9. De omgeving van Keulen
  Mocht je na al dat moois in Keulen zelf toch nog iets aan tijd over hebben, dan zijn er in de omgeving van Keulen nog tal van uitjes waarmee je je stedentrip kunt combineren. Hierbij valt te denken aan pretpark Phantasialand of een uitstapje naar de Eifel. De stad Bonn, de voormalige hoofdstad van het voormalig West-Duitsland, is vlakbij en het is heerlijk varen in een rondvaartboot over de Rijn.

  Keulen is dus zeker de moeite waard om eens een bezoekje te brengen. Een stedentrip boeken naar deze geweldige Duitse stad doe je eenvoudig via de partners van Reismetmemee.nl.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*